Nieuws

Gisteren zijn we op zoek geweest naar de burcht van Wesepe. De burcht werd ontdekt met een luchtfoto uit de droge zomer van 2018. Door verkleuringen in het gras werden de contouren van de grachten weer zichtbaar. Gisteren hebben we gezocht met de weerstandsmeter en de bodemradar. Ook is er gezocht met een metaaldetector.

Vandaag zijn we bij CARE Schylge op Terschelling op zoek geweest naar de Pastorie van Striep en het kasteel van Aremberg door middel van bodemradar en weerstandsmetingen.

Leden van de 'Werkgroep Geofysische meettechnieken in de Archeologie' hebben op 4 mei onderzoek gedaan op het terrein van het Hofje en aan de voet van de stadsmuur langs de Zuidwal.

Met behulp van een bodemradar en een weerstandsmeter werd de bodem onderzocht in de hoop hiermee aan te tonen dat op de plaats waar zich nu het Hofje bevindt, ooit een kasteel stond. De heer Pelgrim van der Leede, uit het geslacht Arkel, liet het kasteel te Leerdam eind dertiende eeuw bouwen. Vanuit dit kasteel zou ook een vluchtgang naar de stadsmuur aan de Zuidwal hebben gelopen. Met de verzamelde data hoopt men een duidelijk beeld te krijgen van wat er zich in de bodem bevindt en om zo meer over de geschiedenis van het kasteel te weten te komen.

Bron: De Maas en Waler

BOVEN-LEEUWEN – Aan de Waalbandijk 7 – tussen de Noord-Zuidweg en de Houtstestraat – staat al eeuwen een mysterieus gebouw. Of beter, de restanten van dat gebouw, ‘t Huis te Leeuwen.

Nu is alleen het Poorthuis van dat vroegere huis nog te zien tussen eeuwenoude monumentale bomen. De eerste fase van dit voormalige kasteel werd begin 14e eeuw gebouwd door de heren van Druten. Later, in de 17e eeuw werd het verder uitgebreid tot het imposante gebouw dat te zien is op de tekening van Cornelis Pronk uit 1732. Na de verkoop van het gebouw in de 19e eeuw, sloopte de nieuwe eigenaar het gebouw, met uitzondering van het poorthuis. Achter het oude poorthuis realiseerde hij een nieuwe aanbouw, waardoor de T-boerderij ontstond die tot op heden nog te zien is. Met het vrijgekomen sloopmateriaal van het kasteel werd vervolgens de boerderij ‘Vredenburg’ gebouwd, gelegen aan de Waalbandijk 5, aan de andere kant van de Noord-Zuidweg.

(Bodem)onderzoek
Omdat er weinig bekend is van ‘t Huis te Leeuwen en zijn bewoners, wordt op dit moment onderzoek verricht naar de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Dat onderzoek wordt gecompleteerd met een radarbodemonderzoek naar de fundamenten, die aldaar nog altijd in de grond liggen verborgen.
De bodemscan wordt uitgevoerd door de Werkgroep voor Geofysische Meettechnieken in de Archeologie van de Archeologische Werkgemeenschap (AWN WGMA).

Archeologievereniging
Iedereen die geïnteresseerd is en wil helpen om de (regionale) geschiedenis in kaart te brengen, is welkom bij de AWN. Lekker aan de slag in het veld, op het depot of liever achter de boeken? Of ben je zelf minder actief maar wil je wel op de hoogte blijven en de archeologie steunen? Kijk op www.awn-archeologie.nl.

https://www.demaasenwaler.nl/reader/21741/73938#p=32

Door: Peter Seinen
Bron: AWN Magazine – December 2021

Bodemradaronderzoek onder de Maria Magdalenakerk in Geffen

13 februari 2022
Door: Sophie Stockman
Bron: PZC.nl

HULST – Een mysterie wordt ontrafeld in de Hulster basiliek. Rond 1200 stond hier een Romaanse kerk, maar hoe die eruitzag, weet niemand. Nieuw onderzoek met grondradar moet daar meer inzicht in geven, zonder de vloer open te breken.

De huidige Sint-Willibrordusbasiliek werd tussen 1430 en 1533 gebouwd. Eerder stond hier een kerk, voor het eerst vermeld in 1209. Bij verwarmingswerkzaamheden in 1965 werden restanten van funderingen gevonden, maar die vondst is nauwelijks gedocumenteerd.

Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten wil nu opheldering. Ze werken aan een boek over de basiliek, met aandacht voor de bouwhistorie. Honoré Rottier, samen met architect Walter Lockefeer en kerkhistoricus Jan de Kort, initieerde het grondige onderzoek naar de vroegste geschiedenis.

De Werkgroep Geofysische Meettechnieken in de Archeologie voert het onderzoek uit. Ad Brand, onderzoeker: “We vinden dit verschrikkelijk interessant.” Met grondradar wordt de bodem tot twee meter diep gescand. Dit levert een soort röntgenfoto op, waarmee funderingen, pijlerresten en vloersegmenten in kaart worden gebracht.

Het boek met de onderzoeksresultaten verschijnt in 2023.

https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/mysterie-wordt-ontrafeld-in-de-hulster-basiliek-wat-zit-er-onder-de-kerk~a0071d4a/

26 okt 2021
Door: Mans Pere
Bron: kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/

HAPS | Een kasteel in Haps? Niet iedereen is er mee bekend. Toch zijn er aanwijzingen dat er vanaf de 14e eeuw een bijzonder bouwwerk heeft gestaan op de weilanden bij De Schans in Haps. Loes van Erp-Mooren en haar familie hebben plannen voor nieuwbouwwoningen, maar eerst moet er gekeken worden naar wat er ín de grond zit.

Staand op het zompige gras wijst Loes enthousiast: “Daar stond vermoedelijk het hoofdgebouw, omringd door een slotgracht. En op dat weiland stond het bijgebouw.” Is het allemaal speculatie? Heeft er echt een kasteel gestaan? Een team van de Archeologische Werkgroep Nederland kwam zaterdag naar Haps voor onderzoek. Ad Brands zegt: “We hebben al aanwijzingen. Een expert in oude luchtfoto’s toonde een verschil in verkleuring van de velden waar de slotgracht lag.”

Met radarapparatuur is het team over de grond gegaan. “We kunnen niet zien wat er zit, maar wel dat de samenstelling verandert. Dat zijn goede aanwijzingen.” Indien er contouren zichtbaar worden, moet bepaald worden hoe interessant dit is. “Onze methode is niet invasief. We gaan niet graven,” stelt Ad. Mocht de archeologische waarde groot zijn, dan komt dat graven vanzelf.

Masterplan - Loes wil de uitkomst meenemen in de bouwplannen. “Op dit perceel wil ik de oude contouren van muren en grachten terug laten komen,” aldus Loes. “Daarnaast willen we het kasteel herbouwen met daarin woningen.” De gemeente beslist medio november over het masterplan. De uitslag van de echo, over enkele weken beschikbaar, is van groot belang. Ad: “Ik heb hoge verwachtingen. Er zijn al eerder interessante stenen gevonden. We zijn erg benieuwd.”

https://www.kliknieuwsdemaasdriehoek.nl/nieuws/algemeen/185304/archeologisch-onderzoek-naar-het-huis-van-haps-

Door: Annalaura Molducci
Bron: Leids Dagblad (23 augustus 2021)

VALKENBURG - Op zaterdagmorgen verzamelden tientallen nieuwsgierigen zich in Valkenburg voor een archeologisch onderzoek. Met behulp van een grondradar werd er gezocht naar een oude Romeinse weg, de Limes, onder de grasmat naast de Hoogvliet. Dit onderzoek, geleid door Henk Hegeman van de Nederlandse Archeologievereniging AWN, moet duidelijk maken waar deze historische weg precies liep.

GRONDRADAR - De groep vrijwilligers, herkenbaar aan hun groene hesjes, gebruikte een geavanceerd apparaat om radarimpulsen de grond in te sturen. Dit kan verschillen in bodemmateriaal detecteren tot een diepte van twee meter. De resultaten van dit onderzoek worden over twee weken verwacht.

ZONNEBLOEMSTRAAT - Na Valkenburg ging het gezelschap naar de Zonnebloemstraat. Hier bleek het moeilijker om onderzoek te doen vanwege flats en bomen. Desondanks werd ook hier gezocht naar sporen van de Romeinse weg.

UNESCO - De Limes, onlangs erkend als UNESCO-werelderfgoed, biedt nieuwe mogelijkheden en verplichtingen voor de regio. In Katwijk zijn er plannen om de Limes-route beter zichtbaar te maken met wachttorens, een museum, en een openluchttheater. Deze plannen zijn positief ontvangen door lokale overheden.

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20210822_90475649?utm_source=google&utm_medium=organic

Bron: Weekblad voor Ouder-Amstel
di 14 jul 2020

OUDERKERK AAN DE AMSTEL - De heuvel van de Amstelkerk is de oudste bewoonde plek van Amstelland. Hier stond al 200 jaar vóór Amsterdam's stichting een kerk. Op 9 juli vond er archeologisch onderzoek plaats naar de opbouw van de kerkheuvel. Dit onderzoek richtte zich op de voorganger van de Amstelkerk, een middeleeuwse kerk die in 1773 werd afgebroken. Het doel is meer te weten te komen over de vroegste geschiedenis van Amstelland.

HISTORIE - Eerdere onderzoeken toonden aan dat er sinds de 11e eeuw drie kerken op de heuvel hebben gestaan. De vondst van een eikenhouten grafkistje uit de 12e eeuw in 1952 is te bewonderen in Museum Amstelland.

ONDERZOEK - Uitgevoerd door WGMA van de AWN, werd gebruikgemaakt van georadar. De resultaten worden in augustus verwacht en zullen bijdragen aan de herinrichting van 't Kampje. Een documentaire over het onderzoek volgt.

https://www.weekbladvoorouderamstel.nl/lokaal/historie/352757/de-geheimen-onder-de-amstelkerk-in-ouderkerk